Læse-mor #1

Jeg er mindst ligeså glad for at læse, som jeg er for at skrive. Som barn fik jeg læst mange historier højt, især mange klassikere og ældre børnelitteratur. Mange af dem har præget mig og jeg husker dem allesammen. Jeg kan ikke cykle gennem Nyboder uden at tænke på Tude-Marie. Min datter har et mellemnavn der stammer fra en litterær figur. Hvis jeg tænker på historien om Brødrene Løvehjerte kan jeg stadig få tårer i øjnene, og jeg begyndte engang at græde da jeg havde læst en bog færdig, fordi jeg aldrig ville kunne læse den for første gang igen. Mit hjem er tapetseret med bøger. Bøger er fantastiske fordi de kan give ny viden om verden, de kan hjælpe en med at forstå forskellige situationer, give ekstra perspektiv og man kan forsvinde væk fra virkeligheden og ind i dem.

Efter jeg har fået et barn læser jeg desværre færre bøger. Og mange af dem jeg læser, læser jeg tit højt. Hovedpersonerne hedder Totte og Kaj, og historierne handler om dukkevogne og om at bade. Jeg voksede op omgivet af bøger og det kommer min datter også til. Vi prøver i høj grad at læse i bøger i stedet for at kigge på iPad. Vi har faktisk ikke en iPad – jeg er ikke hellig, for der bliver bestemt også set Sigurds Bjørnetime og Kaj & Andrea på computeren. Men jeg kan godt lide det rum der skabes når vi sidder med en bog. Vi begyndte at læse godnathistorie for min datter da hun var omkring 6 måneder, og det var egentlig en god idé. Umiddelbart havde jeg svært ved at regne ud om hun fik noget ud af det, men både dengang og nu sidder hun helt stille, mens hun kigger og lytter. Hun spørger til billederne i bogen og er rigtig nysgerrig.

Vi læser både Totte og Kaj-bøgerne. De er rigtig gode, der er gentagelser og et enkelt tema i hver bog. Den sulte larve Aldrigmæt har også været et hit – der er en masse flotte farver, og den udgave vi har, har tykke sider, så det er nemmere for små fingre selv at bladre. Vi læser også bøger i den serie følebøger Jellycat har udgivet, de er på engelsk, men vi oversætter dem mens vi læser. Vi har også nogle bøger af Jakob Martin Strid, de fleste er hun for lille til endnu, men vi læser dem alligevel og kigger på billederne. Strid har lavet enkelte papbøger til små børn, vi læser blandt andet  Ord med Mimbo Jimbo, den præsenterer nogle lidt anerledes ord, end de fleste småbørns-bøger. Jeg tænker også at det er fint at indvie barnet i Strids forunderlige univers – så kan vi altid bygge oven på med Lille Madsens hus og Mustafas Kiosk.

Jeg tror aldrig det er for tidligt at åbne bøgernes verden for børn. Da min datter var 14 måneder, begyndte hun selv at komme med sin yndlingsbog, række os den og sætte sig op på skødet. Det var et stolt øjeblik for læsemor her.

På mit studie har jeg nørdet en masse børnelitteratur og derfor vil jeg senere skrive indlæg med boganbefalinger til lidt større børn. Næste Læsemor indlæg, vil handle om børnelitteratur der tager livets svære emner op.

– (Læse) Mor her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *