Læse-mor #2

Små hjerter kan også føle store ting, som Grislingen siger. Det her Læse-mor indlæg handler om børnelitteratur hvor der er plads til at have ondt i hjertet, og børnelitteratur med noget på hjerte.

De senere år er der sket en forandring i børnelitteraturen. Bøger der omhandler sorg, død, mobning, og bøger der tager store eksistentialistiske emner op, er blevet mere og mere almindelige. Det synes jeg er helt fantastisk. I mine øjne er det vigtigt at børn får lov at føle forskellige ting. Det er ikke farligt at blive ked af det, og jeg tror det er en god øvelse for os forældre at trøste vores børn, og i trøsten lade dem vide at det er helt okay at blive ked af det.

En billedbog der tager et meget tungt emne op er Annas himmel af Stian Hole. Bogen er sat op, som vi kender det fra en klassisk billedbog – billederne spiller sammen med teksten og handlingen strækker sig over en enkelt dag. Bogen handler om den dag nogen sender søm ned fra himlen. Historien er sorgfuld. Der er kirkeklokker der ringer. Far skynder på Anna – man formoder at de skal til begravelse. I stedet tager Anna far med ud på en rejse. En rejse gennem sorgen. En rejse de skal igennem sammen. Annas mor er (måske) død. Det står ingen steder, det men hentydes.

Teksten er ikke svær at læse, men kan forstås på mange måder. Derfor mener jeg at den kan læses af både af børn på 8-9 år, men også af børn på 11-12 år.
Bogen er ekstremt smuk og fyldt af symboler. Der er små hilsner til forskellige kunstnere, blandt andet Magritte.
Forfatteren Stian Hole har et helt særligt univers. Hans bøger er tænksomme og smukt illustreret. Se selv:

hole

Det der (blandt andet) udemærker Annas himmel, er at de både er for børn og voksne. Læseren kan få forskellige ting ud af bøgerne, alt efter niveauet der læses på. Lige ligesom vi kender det fra Astrid Lindgren og H.C. Andersen. At læse deres historier som voksen overraskede mig meget – det var nogle helt andre ting jeg bed mærke i. Historierne fik flere sider.

Jeg vil helt klart anbefale at dykke ned i Stian Holes forfatterskab – især bøgerne om Garmann er også fantastiske.

Nogle mener at Stian Holes bøger er for dystre. Det er de måske. Men hvorfor er dystert farligt? Jeg mener at det er vigtigt at huske at børnelitteratur kan være mange ting. Ligesom voksenlitteratur kan det, kan børnelitteraturen også hjælpe børnene til på et ikke bevidst niveau at forhold sig til deres egen verden. Bøgerne handler om Alfons Åberg, men også om børnene selv. Børnelitteratur er mere end Totte bader (ikke at der er noget som helst galt med Totte-bøgerne). Børnebøger kan være sjove, smukke, uhyggelige, de kan formidle viden og de kan tage nogle emner op, det måske kan være svært at snakke med børn om. Jeg kender flere eksempler, hvor forældre har brugt børnebøger om de lidt mere mørke sider af livet, som afsæt til en snak. Dét tror jeg er vigtigt.

– (Læse) Mor her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *