Mad-mor

I dag skal det handle om noget lidt andet. Nemlig mad, og hvad vi (blandt andet) putter i munden her i huset.

De seneste par dage har der været en spændende debat om kødpriser, efter Etisk råd har foreslået at der kommer afgifter på oksekød. Jeg er ikke helt klar i spyttet omkring hvad jeg mener. Jeg ved ikke hvad jeg synes om afgifter på madvarer. Men omvendt, mener jeg ikke at vi kan blive ved med at leve som vi gør uden at det har store omkostninger. For nogle måneder siden hørte jeg et oplæg om madspild, hvor det blandt andet blev italesat at vi lige nu lever som vi havde 4 ½ jordklode til rådighed. En af de helt store syndere er madvarer herunder spild af dem og så selvfølgelig kød. Produktionen af oksekød står for 10 % af den samlede globale udledning af drivhusgasser. Derfor ville det jo være fint, hvis man gjorde noget ved det kæmpe store forbrug der af den slags. Desuden synes jeg at meget kød er alt alt for billigt. Man kan tit gå i supermarkedet og hente 500 g. kød for 25 kroner, og det kan jeg simpelthen ikke holde ud. Dels fordi at dyret ikke kan have haft det ret godt når det er prisen på produktet og dels fordi jeg ikke mener at kød skal være så billigt at det vinder over andre råvarer. Der udover tror jeg at mange køber f.eks. hakket oksekød når de ikke ved hvad de skal lave til aftensmad, for man kan altid bygge noget op om hakket oksekød. Men det må gerne være lidt luksus-agtigt at skulle have kød. Sådan er det i hvert fald hjemme hos os.

Jeg stødte på et udtryk forleden: Flexitarians. Jeg synes det lyder lidt tåbeligt, men det er ret meget dét vi er hjemme hos os. Vi har 3-4 kødfrie dage om ugen, og får en del fisk og kylling og engang i mellem rødt kød. Men så er det oftest i kødsaucer eller gryderetter der er fyldt med grøntsager også, og så en sjældent gang i mellem som en stor fed synde-bøf. Det er egentlig startet med at jeg foretrækker at leve så økologisk som muligt – det kan hurtigt blive ret dyrt og yderst SU-uvenligt, hvis man insisterer på kød alle ugens syv dage. I denne her uge har vegetar-dagene blandt andet stået på følgende retter:

Rødbede-burgere:
– 4 små groftrevede rødbede
– 1 dl havregryn, -måske lidt ekstra
– 1 fint hakket løg
– 2 fed hvidløg, finthakket
– 2 æg
– 1 tsk dijonsennep

1. Jeg rev rødbederne og saltede dem. Inden jeg blandede resten af ingredienserne i, pressede jeg al væden fra.
2. De øvrige ingredienser røres sammen med rødbeden og formes til bøffer. Det er en god idé at stege bøfferne right away, så de ikke falder fra hinanden. Vær i øvrig forsigtig når du vender dem.
3. Jeg serverede med persille-mayo, guacamole, feta, spinatblade, tomater og rødløg og byggede op som en “almindelig” burger.

Indisk carry med kikærter, blomkål og kartofler
Den her er en regulær klassiker i mit køkken. Jeg freestyler dog tit over den og putter enten revet gulerod, små blomkålsbuketter og kartoffeltern. Og så har koriander nærmest den eneste ting jeg virkelig ikke kan lide, så det kommer der ikke i min mad.

Begge retter er store hits i mit hjem – både hos den store mand og det lille barn. Så hermed min anbefaling.

Jeg skal overhovedet ikke bestemme hvordan andre lever deres liv, eller hvad der ligger på deres tallerken. Men hvis man vil mindske sit økologiske fodaftryk, så er det der med maden et virkelig godt sted at starte. Vi spiser flere gange hver dag, hele året rundt, så det kan altså hurtigt blive en forandring der batter. En ekstra bonus er at pengepungen har også ganske godt af en linseret engang i mellem.

 

You may also like

1 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *