Menings-mor 2.0

I morges var jeg som bekendt i radioen. Der er flere der har spurgt til linket på udsendelsen og det kommer selvfølgelig her.

Selv hørte jeg først programmet i eftermiddags og jeg var meget spændt på hvordan det var blevet. Og hvor er der dog mange ting man ikke når at sige i sådan et radiointerview. Men der skulle åbenbart lige være plads til et “øh” eller 10, man er jo som bekendt sin egen værste kritiker, men min mor, gode veninde F og min mand har været søde til at sige at det gik godt. For en første radio-performance synes jeg også det var helt okay.

Og alt det jeg gerne ville have sagt, kan jeg jo passende skrive her. Mange af de sms’er der blev sendt ind under radioprogrammet fik det til at lyde som om, at man var forkælet, hvis man ønskede en bedre behandling på fødegangene. En skrev endda “er det børn eller voksne der skal føde?” – og ja, på en måde er vi måske blevet forvænte med at få hjælp og have kontrol over en masse ting, men samtidig er de forhold der er på landets fødegange altså blevet dårligere. Vi skal ikke mange år tilbage før det var helt normalt at man havde mulighed for at blive på barselsgangen i flere dage efter fødslen, også selvom det havde været ukompliceret.

Det er ikke fair at blive kaldt forkælet fordi man gerne vil have en rolig fødsel med tilstrækkelig opmærksomhed fra en jordemoder. Når det så er sagt, kunne jeg stadig ikke finde på at bruge de private tilbud der findes, ligesom jeg som udgangspunkt heller ikke har tænkt mig at sende mine børn i privatskole. For mig er det også en ren ideologisk beslutning. Jeg ønsker virkelig et stærkere offentligt system på mange fronter. Hospitaler og skoler skal i mine øjne være i orden. Når jeg ikke har lyst til at bruge private tilbud, handler det om, at jeg mener at vi selv er med til at udhule det offentlige tilbud, hvis alle det kan begynder at bruge de private tilbud. Jeg ønsker simpelthen ikke at leve i et samfund hvor man allerede fra fødslen er på enten A eller B holdet. Som en af værterne på morgenens program sagde kan man jo frygte, at der ikke bliver bedre forhold på fødegangene, fordi folk flygter derfra. Jeg kan også frygte at en masse dygtige jordemødre begynder at arbejde i det private fordi der simpelthen er bedre forhold der. Jeg har set noget lignende med en masse af mine med-lærerstuderende. Mange af de dygtigste vælger at blive privat-skolelærere og det er virkelig ærgerligt, men desværre ikke mærkeligt.

For at få et solidt offentligt system er vi “desværre” nok nødt til at kende det så godt, at vi også kan kritisere det – ellers tror jeg desværre ikke der sker så meget.

Man skal aldrig sige aldrig. Jeg kunne ikke drømme om at bruge mine egne børns fremtid eller sundhed og sikkerhed som kanonføde i en ideologisk kamp, og man ved jo som bekendt aldrig hvad fremtiden bringer. Men for nu bliver jeg i det offentlige system, for det har faktisk budt mig på meget godt.

En tanke om “Menings-mor 2.0”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *