Sommerferie og skilsmisse

Efter et par hektiske uger med eksamenslæsning, eksamen, fejring, sidste dag i vuggestue og så videre, er det blevet sommerferietid for mig og de små damer. Vi har nu haft sommerferie i en uge – derfor har der været lidt stille herinde. Det at have ferie med små børn, er ikke helt det samme som ferie for andre mennesker. Det at have småbørns-ferie, betyder ikke nødvendigvis at man har ret meget (fri)tid.

I tirsdags drog ældstebarnet med sin far til Jylland. Her skulle de besøge Farmor og Farfar sammen med alle de andre børnebørn. Det gav mig to dage derhjemme med kun et barn – det ville for nogen være rigeligt, men når man er vant til at have to, kan man nå uendeligt meget, når der kun er et barn tilstede. Og jeg skulle også nå en masse, faktisk skulle jeg nå alt det, jeg ikke når til hverdag, når jeg har dem begge to og deres forskellige behov at jonglere rundt med. F.eks. vaske tøj, pakke til ferie, ordne lejlighed (er både ved at sælge min lejlighed og købe en ny), snakke med banken, snakke med min A-kasse, søge barselsdagpenge, sætte de ting der ikke skal med over i den nye lejlighed til salg, handle med folk fra Re-shopper og Den Blå Avis, købe fødselsdagsgaver til Mormor og Morfar, og så selvfølgelig tiltrængt venindetid.

Torsdag pakkede jeg min bedste og største backpackerrygsæk, lagde lillesøster i barnevognen og drog mod Jylland. I bedste moderne-skilsmissefamilie-stil tog jeg over til mine eks-svigerforældre og var sammen med begge børn, eks-mand og eks-svigerfamilie. Det er heldigvis ret ukompliceret for os at være sammen på den måde og det er godt. Flere jeg kender, har ytret den holdning, at sådan noget behover jeg slet ikke gøre, at det er meget stort af mig, og at jeg er i mine gode ret til at være både vred og såret stadigvæk. Det er måske rigtig nok. Der er mange ting man ikke behøver, sådan generel i livett. Men jeg tror, at det er rigtig godt for børnene. Jeg er ikke interesseret i, at afholde nogen fra at dyrke deres familie, og halvdelen af mine døtres familie, er altså min eks-svigerfamilie. At de har mange mennesker i deres liv, der elsker dem og har lyst til at bruge tid med dem, ser jeg kun som en kæmpe fordel. At de interagerer med en masse forskellige mennesker, tror jeg, at de vokser af.

Desuden er yngsten jo kun 5,5 måned. Hvis hun skal danne en stærk relation til sin far og hans familie, altså hendes familie, er jeg nødt til at hjælpe hende. Jeg er nødt til at bane den vej, jeg er nødt til at være der imens. Og det er netop det, der betyder noget for mig. Det er ikke hendes skyld, at hun kun nåede at leve en måned, før hun blev skilsmissebarn. Det er en af de ting der har gjort mig allermest trist, og derfor skal og må det ikke have lov at ødelægge noget for hende. Ikke mere end det absolutte minimum. Endelig ville det gøre mig meget trist, hvis min ældste datter ender med at have et større og mere rigt forhold til sin fars familie, end hendes lillesøster har. Det tror jeg heller ikke, at de to søstres indbyrdes forhold har godt af.

FB_IMG_1498990969773

Billedet der stammer fra Familierådgivningen facebookside. Jeg har gjort brug af deres tilbud og snakket med en psykolog i forbindelse med min skilsmisse. Det kan bestemt anbefales. Og det kan godt være at jeg stadig har ret til at være vred, føle mig forurettet og at jeg ikke behøver at være en stor ja-hat. Men det har jeg ikke lyst til. Jeg har ikke lyst til at være vred eller ked af det mere. Jeg har ikke lyst til at mine børn skal vokse op og have to forældre der ikke kan samarbejde. Skilsmissen skal ikke defineres deres liv, eller gøre det sværere end den allerede har gjort.

I går drog begge piger og jeg videre på vores sommerferiefærd, og i skrivende stund sidder vi i et sommerhus på Mols. Den store sover lur og den lille får serveret grød af sin mormor. Solen er ved at bryde igennem skyerne og egetræernes grene bølger i vinden. Her er fred og ro, og et åndehul til mor her. Nu er det ferie.

En tanke om “Sommerferie og skilsmisse”

 1. Kære Louise
  Først tillykke med din eksamen og din nye side med bloggen. det ser rigtig godt ud.
  Min egen erfaring mht. skilsmisse er, at der findes rigtig mange forskellige måder at takle tingene på. Og det vigtigste er, at du finder din egen vej og ser stort på alle andres måde om, hvad der er rigtigt og forkert.
  Jeg har slugt alle størrelser kameler for at få forholdet til min eks til at fungere (og dermed en god barndom for børnene – det er trods alt ikke dem, der har valgt at mor og far ikke bor sammen).
  Ønsker dig en god sommer 🙂
  Kh. Birgitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *